Фактологични фрагменти от биографията на Борис Милчев

Борис Милчев, недосегаем за разследващите органи и заобиколен с мълчание от всички, които са потърпевши и пряко засегнати от машинациите, юридическите спекулации и финансови схеми

Все още динозаври, участващи пряко в мрачните процеси на приватизация и преход, днес се оказват водещи експерти в промяната за законодателство, което те ни завещаха, пълно с корупционни дупки. Владеещи изкуството на натиск и вечно недосегаеми, те са вечно част от законодателите, от управляващите и от хората, определящи съдбата на нашите деца и пътя по който ще се развива България.

Дали мястото на човек като Борис Милчев е в управлението на Столична община и в политически и обществени органи, дали този човек може да е част от промяната и дали може да се бори с корупцията, в чийто биографичен профил има от всичко по много – разпределяне на порции, бетониране на Черноморие, корупционни практики?

Фактологични фрагменти от биографията на Борис Милчев като част от държавната администрация през годините

1997-2001– заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по времето на Евгений Бакърджиев в кабинета на Иван Костов, скандално уволнен не по политически причини, а по причини, свързани с неговите професионални качества и съмнително поведение, неразследвано никога във връзка с приватизационни сделки. Например:

1999 – 10.07. Зам. министърът на МРРБ Борис Милчев е със задача за преструктуриране на строителни войски. В Държавен вестник са публикувани първите обяви за продажба на почивни станции и други обособени части от бившето Главно управление “Строителни войски” (ГУСВ).

Борис Милчев е назначен за зам. министър на МРРБ от правителството на Иван Костов.
Задачите му са свързани с приватизацията, реституцията и др. От 23.07.1999 г. е назначен от Евгени Бакърджиев – министър на МРРБ за председател на новосъздадената Комисия „Независим строителен надзор“. Комисията има функцията да лицензира желаещите да упражняват тази дейност, които още в първите месеци наброяват ок. 500. Няколко месеца по-късно Борис Милчев, чрез майка си като подставено лице, създава фирма Невон АД, която осъществява и строителен надзор, както строително предприемачество и всякакви консултации в областта на строителното право, което е в конфликт на интереси и пълна несъвместимост със заеманата от него длъжност.
Факт е, че в момента, в който той може да злоупотреби със заеманата от него длъжност, той го прави незабавно, създавайки тази фирма, с която може да оперира чрез поставени лица.

2001 – 6.01. (Пред Капитал) министърът на МРРБ Евгени Чачев от правителството на Иван Костов заявява: „Преди време казах, че корупцията за България се изразява в чиновническия рекет. Идвате за нещо, което може да бъде свършено за час, даже и за десет минути, връщат ви за след десет дни, за след петнайсет, след два месеца. В началото носите бутилка, следващия път давате 200 лева, накрая някой ви казва, че струва 500 марки или 500 долара… , обаче аз не мога да приема във ведомството да се работи по такъв начин. За съжаление се е работило. Предишната вечер късно вечерта ми се обади вкъщи колегата Емануил Йорданов, министър на вътрешните работи, за скандално поведение на един от моите заместници – Борис Милчев, свързано с приватизация на един обект. При разпореждане на прокуратурата за влизане на полицията в предприятието той възпрепятствал влизането на полицията. Възложих на инспектората да провери този случай. Оказа се, че приватизацията е извършена много набързо в средните дни на декември по-миналата година (1999). За един ден са извършени всички процедури…“

2001 – 19.01. Премиерът Иван Костов уволнява от длъжност заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Борис Милчев, на базата на текст от Кодекса на труда, който допуска уволнение поради липса на качества за ефективно изпълнение на възложената работа. Политически ли са били обвиненията и уволнението на този държавен служител? НЕ! За да се избегнат поредица от разследване и дела за криминални престъпления, той е бил уволнен, за да се прикрият събития и процеси, свързани с приватизацията. Риторичен е въпросът защо двама министри, включително на вътрешните работи след публични изявления не довежда до разследване на дейността на уволнения Борис Милчев.

КАК СЕ ПРИДОБИВА СОБСТВЕНОСТ, ГРАНИЧЕЩА С ПЛАЖНАТА ИВИЦА НА БЪЛГАРИЯ С МОЛБА-БЕЛЕЖКА ДО ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ И 4 ПЛАТЕЖНИ НАРЕЖДАНИЯ ПО ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР НА ЦЕНАТА НА ГАРСОНИЕРА, ЗА ТОВА САМО Г-Н МИЛЧЕВ МОЖЕ ДА РАЗКАЖЕ.

ovavarna.net

Открийте разликите между строежите в непосредствена близост до морския бряг! Първият – строежът на вила Чинка на администратора Милчев, който въпреки бурната реакция на граждани и медии е достроен и т.нар. подпорна стена в Алепу, която ще остане завинаги руина, закопана в пясъците… NOVA VARNA | PDF

Факт ли е, че на 22.12.1999 г. зам. министър Милчев, чрез фирмата си Морски рай ООД подписва предварителен договор за придобиване на имот от Стоителни войски – база на крайбрежната линия на морето? Ако по това време разследващите органи и съдът са намирали, че това е нормално и че не е налице престъпление, а от днешна дата е налице вече давност, свързана с тези събития, то обаче е факт, че тези събития са се случвали и са част от биографичния профил на този администратор, с претенцията да е все още част от управлението на страната ни. Може да е налична давност, но подобни събития в нечия биография демонстрират морална безпардонност при използване на служебно положение и власт за лично облагодетелстване. Тези факти нито могат да бъдат изтрити от нечия биография, нито могат да бъдат оневинени по какъвто и да е начин.

СДЕЛКАТА

Строителство - Варна

По време на своето управление като зам. Министър и отговорен за раздържавяването на Строителни войски, Борис Милчев е разполагал с пълна информация относно всички имоти на ГУСВ, които по един или друг начин биха могли да се придобият. В конкретния случай той знае, че земята, върху която е построена почивната станция на една от базите на Строителни войски е собственост на общината. Открива и подходяща вратичка в закона, с която да придобие апетитния имот без търг, а само с молба до областния управител на Варна, с който очевидно на този етап е в съглашение. Чрез фирма Морски рай ООД, в която съдружник е НЕВОН АД, фирмата придобива имот на Строителни войски, находящ се непосредствено на морския бряг и част от укрепващо брега съоръжение в курортен комплекс „Свети Свети Константин и Елена“, град Варна – Сладкарница – ВПД на три етажа, състояща се от: първи етаж – съблекалня с душове и помпена станция, втори етаж – ресторантска част, с кухня и склад и трети етаж – бар, с обща застроена площ 247 и обща площ на парцела 2 963,00 кв.м за сумата 109 654,68 лв. По предварителния договор парите са платени, но за да влезе във владение, е необходимо подписването на окончателен договор, какъвто не се подписва. След което Морски Рай ООД съди Областния управител на Варна, че не иска да подпише окончателен договор за прехвърляне на имота към 2011 г., съдът на 19.07.2013 г. обаче отсъжда имота в полза на фирмата на Милчев. Предварителния договор съдът зачита за финален. Морски Рай ООД става собственик въз основа на предварителен договор за продажба № 2391-Т/22.12.1999 г., между Държавата представлявана от Областния управител
и търговско дружество Морски рай ООД, последното е придобило от Държавата правото на собственост върху недвижим имот – частна държавна собственост на Строителни войски. По този начин Милчев придобива имот на морския бряг с 4 платежни нареждания от Българоамериканска кредитна банка на обща стойност 109 654,68 лв. Междувременно областният управител Добрин Митев, сключил скандалния договор с Милчев и фирмата му е осъден по доказани злоупотреби с недвижими имоти на 5 години затвор. Той не е подписал окончателния договор с Милчев, защото е в полезрението на разследващите органите и затова оставя нещата да се решават с съда. Същият успява да избяга от българското правосъдие в Нова Зеландия и се укрива там дълги години до изтичане на давността на присъдата.
Факт ли е, че един държавен служител, продава на фирмата на друг държавен служител парче от българското Черноморие, непосредствено до бреговата ивица? Факт ли е, че единият бяга, за да избегне ефективна присъда извън територията на страната, а другият е непрекъснато реабилитиран и политически преназначаван на различни административни постове…

2004 – 2016 – Милчев е в столичната администрация като заема различни длъжности, включително и Началник правен отдел към МРРБ. Генерирайки постоянно конфликт на интереси по най-различни казуси. Факт ли е, че Фирмите му Невон АД и Невон консулт ООД (чрез поставените лица майка му и съпругата му) осъществяват строително предприемачество, строителен надзор и най-важното – консултантски услуги в областта на строителното право, които лично Милчев осъществява, независимо от заемания пост в общината? А именно поста му като Началник на Правен отдел в МРРБ му отваря вратите към инвеститори, които имат някакви затруднения в осъществяването на проектите си. По този начин фирмата му Невон АД участва в други 10 фирми, с които Милчев заобикаля закона години наред. В неговия случай конфликтът на интереси може да бъде приравнен с корупционна практика, защото консултациите обикновено са свързани с дейността на общината и поста, който заема.

2007 г. Факт ли е, че една от фирмите на Борис Милчев АСЕТТЕРА ООД за една година е успяла да напазарува огромно количество реституирана и общинска земя в района на Панчерево. Заедно с фирма „Лавинас-3“ ООД са успели да изкупят ок. 240 дка. земя, за която са заменили 11 маломерни апартамента в кварталите Люлин, Надежда, Обеля и Младост. Цената на земята е излязла ок. 22.5 евро / кв. м. Замяната е завършена на 21 юни 2007 година. Няколко дни след това, заедно с „Ню ленд дивелопмент“ АД те внасят документи в ДАГ за изработка на ПУП за 400 дка земя в района на с. Лозен, р-н Панчерево. Ето това е подхода и професионалната автобиография на г-н Милчев. За него влиянието и позициите в администрацията са инструмент за развитие на личния му бизнес.

2008 г. Факт ли е, че по това време Борис Милчев е началник на отдел правен в МРРБ и си прави заменки от своята фирма “Невон“ АД. Хората от другата страна обаче нерядко горят, защото при една заменка с подпис на Андрей Иванов (председател на СОС по това време), същият в последствие е помолен да напусне поста си, заради плъзнали слухове, свързани с корупционни схеми.

2011 – Софийска община с приоритет започва развитието на софийското метро. Предвижда се изграждането на Метродиаметър 2 и продължение на Метродиаметър 1 след Младост 4 – Бизнес-парк до ИКЕА и да свърже Софийското метро с единствения днес работещ лифт на Витоша. Трасето е планирано да премине през незастроени територии, което ще улесни неговото изграждане. Извършени са анализи от Метрополитен София, с констатация, че новото трасе е икономически обосновано. Само търговският обект на Икеа и Ринг мола в непосредствена близост генерират повече от милион и половина посещения годишно, а осъществяването на връзка, водеща столичани до Витоша чрез най-екологичното и бързо средство за транспорт би довело до постоянен и устойчив трафик. Това прекрасно намерение неизменно се свързва и с професионалната дейност на Борис Милчев. Ще засегнем само няколко различни аспекта на участието на Милчев именно в гореспоменатия проект, някои от които напълно противопоставящи се един на друг. Като начало се организира международен конкурс от главния архитект по това време Петър Диков, част от екипа на който е приближеният му Милчев. В конкурса участват повече от 100 проекта. В журито, наред със списък от архитекти, естествено фигурира и името на Борис Милчев, тогава като началник в СО-НАГ.

2014 – Борис Милчев участва в заседания като член на Общински експертен съвет по Устройство на територията за трети метродиаметър на Софийското метро до кв. Слатина и продължение на Първи метродиаметър на Софийски метрополитен от ПС16 до лифтова станция „Симеоново” – предварителни проучвания – варианти, за последното се взимат решения за изграждане за развитие на линията на метрото.

И макар че конкурсът за изграждане на метростанциите приключва 2012 година, взимат се решения от общината през 2014 г. Поради голямото забавяне, Милчев, участващ активно в гореспоменатите събития като администратор, през 2017 г. решава да осребри своите професионални частни консултации на собствениците на ИКЕА и Ринг Мола именно с развитието на метрото. Факт е, че в подписаните консултантски договори прозира само и единствено лобизъм, Милчев с подписа си обещава, че метрото ще мине през тези търговски обекти и че той – Милчев, ще участва във всички необходими срещи с администрацията на Столична община, с което да спомогне осъществяването на проекта. Въпреки, че вече не е в общината (от края на 2016 г.) , той е способен да гарантира пред клиентите си, че това трасе ще се реализира. Нещо повече – в договора, в който се подписва, Милчев се явява посредникът, който ще създаде условия за срещи с всички от които зависи реализацията на това трасе, в които срещи, именно той – Милчев ще защитава интересите на компаниите, чиито консултант е. Не знаем как той си е вършил работата, но през 2020 година се чува вик за помощ откъм лифта, ИКЕА и Ринг Мола – един от най-големите инвеститори в България е измамен. Същият техен консултант с големите обещания е в екипа на Демократична България, изготвил юридическо становище срещу изграждането на тази линия на софийското метро, свързваща града с Витоша. Този път персоналните му интереси и амбиции диктуват той да е против изграждането на тази линия на метрото. Мотивите му са диаметрално противоположни на всичко, което е говорил, писал и участвал през годините, изтъквайки колко скъп щял да излезе този проект на столичани.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Професионалната автобиография на един администратор е недопустимо да е изтъкана от подобни събития. Независимо от това дали за повечето от тях има давност, а за други прокуратурата да не е повдигнала обвинения, обществото ни не се нуждае от хора, с подобен стил на работа – винаги на ръба. Когато с години демонстрираш, че през целия си жизнен опит не си способен да извършиш дистанция между личния бизнес и обществената позиция, която заемаш – нямаш право да си с претенцията да продължаваш да си част от негативния обществен профил на администрацията.

9.03.-16.03.2023 г. Борис Милчев е предложен от групата на Демократична България за временно изпълняващ длъжността кмет на район Красно село (София). Като общински съветник към групата на Демократична България той обаче според мнозинството в Столичния общински съвет не може да бъде избран, тъй като кандидатурата му като общински съветник е в противоречие със закона, който не допуска общински съветник да изпълнява длъжността кмет на район. При обсъждане на кандидатурите в Столичен общински съвет на 9 и 16.03.2023 г. От изказванията в СОС:
– Според г-н Карлос Контрера (ВМРО) в реплика към Яна Тодоринова (ДБ): „…очевидно той (г-н Милчев) няма да бъде избран, не просто защото има да кажем правна пречка, а и защото очевидно част от общинския съвет и то немалка не би подкрепила неговата кандидатура. И аз Ви го зададох като въпрос миналия път, но Вие се направихте… хайде няма да използвам термина, че не ме чухте и не ми отговорихте. Защото аз си спомням миналия мандат, г-н Милчев не стоеше от тази страна, а стоеше от другата страна до двама главни архитекти и беше от екипа на г-жа Фандъкова. Така че си задаваме въпрос как всъщност ще се управлява района?…“

Гласуването на 9.03.23 г. Общинският съветник Борис Милчев да бъде избран временно за кмет на район Красно село се отхвърля от всички общински съветници, получава главовете само на Демократична България, което на практика го поставя в политическа изолация.

Борис Милчев няколко месеца преди редовните местни избори е предложен от политическата партия Демократична България за временно изпълняващ кмет на район Красно село на мястото на бившата кметица Росина Станиславова, която загуби поста си вследствие на доказани злоупотреби и приключили съдебни дела.
Веднага след издигане на кандидатурата на Милчев се изказват юристи, общински съветници от различни политически партии, които се противопоставят на това, общински съветник да бъде избиран за кмет на община, излагайки юридически аргументи в това, че подобно решение на общинския съвет ще е напълно незаконно и ще доведе до обжалвания в съда. По причини, известни само на политическата партия около Милчев обаче е важно тази длъжност да се заеме не от някой от зам. Кметовете, които са трима на брой, а именно и само от общинския съветник Борис Милчев. Стига се до там, че самият Методи Лалов, бивш председател на групата на Демократична България в общинския съвет, един от най-авторитетните български съдии, заемал високи постове в йерархията, чрез изказване аргументира защо избирането на Борис Милчев ще бъде противозаконен акт. Все пак се достига до гласуване, в което само представителите на Демократична България гласуват за. Въпреки това е насрочено следващо заседание, защото общината все още няма избран кмет. На второто заседание, както и на първото има изказвания срещу личността Борис Милчев с аргумента, че той дълги години е бил е екипа на Фандъкова и е способен лесно да променя политическите полюси и своите възгледи. Става ясно, че много от хората в общинския съвет знаят причините, поради които той е бил в миналото отстранен от длъжността, която е заемал в общината и че това е човек, генериращ около себе си задкулисие, независимо от своите професионални качества.
Поради невъзможност да изберат кмет, се стига до решение кмета на гр. София да определи един от сегашните заместник-кметове на общината да заеме временно поста поне до приключване на изборите. Последва жалба от един от заместник-кметовете срещу това решение на общинския съвет…

Translate »