1992

1992 г. – годината на големия скандал, известен като „аферата Сапио“, разтърсва българския политически пейзаж. Иван Костов, който тогава е министър на финансите в коалиционното правителство на Димитър Попов, е подписал документ, с който разрешава по изключение преминаване на стоки през границата без мито от 24 март до 31 март същата година. Документът дава това право на фондация Сапио, ръководена от Ясен Златков, която успява да внесе стоки от различен характер като техника, алкохол, цигари и др. Доклади от времето сочат, че Златков е подал 52 митнически декларации, а правителството е загубило над 338 милиона лева. Костов многократно отрича да е замесен с тази афера, докато автентичността на подписа му не бе проверена с експертиза. Изненадващо аферата Сапио в крайна сметка няма последствия за Костов, въпреки възобновяването на разследванията на няколко пъти.

Заслужава да се отбележи, че регистрацията на фондация „Сапио“ е с адрес гр. София, бул.„Черни връх“ 31, адрес, който по-късно са използвали и други фирми, свързани с други политици, близки до Иван Костов като Евгени Бакърджиев – министър в правителството на Иван Костов 1997-2001 г. и Борис Милчев – негов зам. министър. Днес – 2023 г. Борис Милчев е общински съветник от Демократична България и участва активно в политическият живот на страната.

Този адрес за регистрация на фирмите от кръга на Бакърджиев може да се счита като център за регистрация на фирми с различна дейност, обслужващи политически кръгове на влияния и в голяма степен са проследимо свързани с имена на политици и държавни администратори, какъвото например е лицето Борис Силвестриев Милчев, работещ несменяемо на различни позиции в държавната администрация като зам. министър, началник отдел „Правен“ в министерство на регионалното развитие, сектор „Реституция” към дирекцията „Общинска собственост” на Столична община, а до днес правен консултант на КАБ.

Самият Ясен Златков е бивш депутат от парламентарната група на СДС, един от 38-те депутати, обявили гладна стачка в знак на протест срещу приетите през този период закони. След аферата „Сапио“ и последвалите съдебни дела, Ясен Златков бяга в Съединените американски щати.

Ясен Златков не е единственият политик от обкръжението на Иван Костов, който напуска пределите на страната, за да избегне ударите на закона. През 2003 г. друг политик – облатният управител на Варна Добрин Митев бяга в Нова Зеландия, след установяването на множество нарушения докато е бил на този пост. И въпреки, че властите в Нова Зеландия извършват разследване, поради липсата на заповед за международно издирване, те не предприемат нищо. Българският политически чадър над политика създава зелен коридор за неговото бягство. Не е издадена заповед за международно задържане от Интерпол. Дорин Митев също е пряко свързан с Борис Милчев в годините на приватизация. Борис Милчев се сдобива с имот на Строителни войски на черномирския бряг от областния управител, добит с 4 платежни нареждания на цената на една гарсониера.

Translate »