МРАЧЕН ОТКЪС ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ

Фирми, свързани с Борис Милчев и Бакърджиев

Годината е 1999 г. масовата приватизация е в своя разгар. В предприятията на ръководни позиции се назначават хора, за да генерират загуби и да понижат цената на бъдещите сделки. Образуват се РМД-та, които да улеснят процеса на приватизация и да спомогнат за плавното преминаване на заводи и предприятия от ръцете на държавата в частни ръце. Много сделки на ключови за страната обекти като летище София, Кремиковци се разпродават на безценица, „с надеждата“ купувачите да изплатят натрупаните до момента загуби. Следприватизационният контрол е пренебрегнат и по този начин тези обекти са се оказали като подарък за своите нови собственици. Те започват да използват ресурсите за продажба или пък са препродадени с огромна печалба.

През 1999 Борис Милчев е назначен за зам. Министър в министерството на регионалното развитие в правителството на Иван Костов. Евгени Бакърджиев е министър на регионалното развитие. Борис Милчев е натоварен със задачата за раздържавяването на ГУСВ – всички имоти, почивни бази и др. на строителни войски.

Ето и какви придобивки успяват да овладеят и фирмите около Евгений Бакърджиев и Борис Милчев, които персонално отговарят за процеса на приватизация.

Няколко хотела и почивни бази:

КАЛИАКРА ХОТЕЛС АД, от 1990, рег. – 1994 г.
гр. Каварна, ул. ДОБРОТИЦА № 22
Приватизация чрез РМД – 1999 г. Хотелът постепенно запада и на 28.05.2016 г. е обявен за публична продан от ЧСИ за 1 504 969,00 лв.

ХЕМУС ХОТЕЛС АД – Приватизация РМД – 1999 г.

гр. София, бул. Черни връх 31. Случайно или не, още през 1992 г. това е адресът на регисрация на фондация Сапио и множеството фирми, свързани с нея, които успяват бързо да акумулират печалби от безмитни стоки за милиони, внесени с подписа на министъра на финансите тогава Иван Костов.

Дълги години Евгений Бакърджиев отрича да е свързан с приватизацията на хотел Хемус, но и до днес името на сина му, като негов наследник е в съвета на директорите:

Стефан Гриша Захариев
Евгений Евгениев Бакърджиев
Веселина Иванова Пайташева

Боянско ханче

1999 г. приватизация на Боянското ханче, като част актива на Хемусхотелс се обявава за продан без търг или конкурс, на база оценка. Придобито е от собственика на Хемусхотелс.

Почивен комплекс със сладкарница – имот на Строителни войски придобива на 22.12.1999 г. Зам. министър Милчев, чрез фирмата си Морски рай ООД

ДОБРИН МИТЕВ - билборд
ДОБРИН МИТЕВ – билборд

2000 г. Имот на брега в к.к. Св. Св. Константин и Елена е придобит от фирма Морски рай ООД (пряко свързана с Борис Милчев) с четири платежни нареждания от областния управител тогава на Варна Добрин Митев.
Добрин Митев по-късно е осъден за злоупотреба с власт, но бяга от българското правосъдие в Нова Зеландия, където изчаква да премине давността на присъдата.
Борис Милчев продължава да работи за управлението на страната, като заема ръководни позиции в Министерство на регионалното развитие, а днес като общински съветник в Столичен общински съвет. 2000 г. се подписва  предварителен договор за придобиване на имот от Стоителни войски – база на крайбрежната линия на морето. Чрез фирма Морски рай ООД, в която съдружник е НЕВОН АД (на Борис Милчев), фирмата придобива имот на Строителни войски, находящ се непосредствено на морския бряг и част от укрепващо брега съоръжение в курортен комплекс „Свети Свети Константин и Елена“, град Варна – Сладкарница – ВПД на три етажа, състояща се от: първи етаж – съблекалня с душове и помпена станция, втори етаж – ресторантска част, с кухня и склад и трети етаж – бар, с обща застроена площ 247 и обща площ на парцела 2 963,00 кв.м за сумата 109 654,68 лв. (на цената на един маломерен апартамент в предградията на София по това време.)

Почивна база АТЛИМАН – на плажа Атлиман в Китен

МРРБ – РАЗРЕШЕНИЕ № 25 от 23 май 2000 г. за продажбата на почивна база-местността “Атлиман”, с. Китен, обособена част от “Метални конструкции-Холдинг”-ЕАД

В държ.в-ик е обявена продажбата през 2000 г., Почивна база в местността Атлиман – с. Китен, продадена на “ПОЛ 2000” – ООД, София, за 392 550 лв., платими изцяло в левове в 3-дневен срок
от подписването на договора.

ПОЛ 2000 ЕАД
Отново на адрес: р-н Лозенец, БУЛ. ЧЕРНИ ВРЪХ, 31

Съвет на директорите:
ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ ДАСКАЛОВ
ЛЮДМИЛ ИВАНОВ ИВАНОВ
СТЕФАН ГРИША ЗАХАРИЕВ
Едноличен собственик на капитала: СТЕФАН ГРИША ЗАХАРИЕВ

На 22.05.2001 г. по ф.д. № 7882/97 е направено преобразуване на “ПОЛ 2000” – ЕООД в акционерно дружество “ПОЛ 2000” – АД

Адрес на ПОЛ 2000 АД: кв. Бояна ул. 608-ма №7

11.04.2003 г. по ф.д. № 7882/97 “Пол 2000” – АД става “Пол 2000” – ЕАД
адреса на управление в София, район “Витоша”, кв. Драгалевци, ул. 417 № 7, ПОЛ 2000 АД е погълнато от “Карекс Инженеринг” – АД, а “Карекс Инженеринг” – АД е преименуван на “Карекс 2003” – АД
1999 г.

През 1999 г. фирмата “Карекс Инженеринг” – АД печели концесия за плажа в Китен-Атлиман с РЕШЕНИЕ № 454 ОТ 25 ЮНИ 1999 г. за 20 г. с подписа на Евгений Бакърджиев като министър тогава.

Почивна база Десислава – в с. Трещеник

Собственик на Почивна база Десислава в Трещеник става “Карекс Инженеринг” – АД от 2000 г. – рзп: 1520 кв.м.

Всички тези обекти преминават чрез приватизация и РМД-та и в ръцете на фирми, свързани със самия министър Бакърджиев, зам. Министъра му Борис Милчев, техни роднини и лица, обвързани с общи фирми с тях. Фирми, като: „Калиакра хотелс“, „Хемус хотелс“, „Евани билд“, „Морски рай“, Пол 2000“, „Карекс Инженеринг“, „Залба БГ“, „Екозона“ и др. всички те слагат началото и на последващи мрежи от фирми през следващите години обединени в една АМГ-груп: „МН Калиста“, „Силия 07“, „Маринър“, „АБС-Лоялити“, Дж Ем Ти инвест“.

1999 г. – Задачите на Борис Милчев са свързани с приватизацията, реституцията и др. От 23.07.1999 г. е назначен от Евгени Бакърджиев – министър на МРРБ за председател на новосъздадената Комисия „Независим строителен надзор“. Комисията има функцията да лицензира желаещите да упражняват тази дейност, които още в първите месеци наброяват ок. 500. Няколко месеца по-късно Борис Милчев, чрез майка си като подставено лице, създава фирма Невон АД, която осъществява и строителен надзор, както строително предприемачество и всякакви консултации в областта на строителното право, което е в конфликт на интереси и пълна несъвместимост със заеманата от него длъжност.
Факт е, че в момента, в който той може да злоупотреби със заеманата от него длъжност, той го прави незабавно, създавайки тази фирма, с която може да оперира чрез поставени лица.

Евгений БакърджиевЕвгени Бакърджиев като министър на регионалното развитие подписва концесия за 20 години на фирма Крекс Инженеринг за плаж Атлиман в Китен. Фирмата получава и почивна база Атлиман чрез приватизацията. Оказва се, че фирмата Карекс инженеринг никак не е чужда на Евгени Бакърджиев. През годините лицето Бакърджиев и Борис Милчев чрез обръчите от фирми, които са създали са съдружници с фирма ПОЛ 2000. Карекс Инженеринг – фирмата, на която Бакърджиев отдава като министър плажа в Китен Атлиман на концесия през 2000 г. поглъща фирмата, свързана пряко с Евгени Бакърджиев и Борис Милчев – ПОЛ 2000. Приватизацията ги дарява и с почивна база на този плаж, където Хотелският им бизнес през годините нараства с още два хотела на мястото на почивната база Парк 1 и Парк 2, намиращи се в парка точно до плажа, който и до днес държат на концесия.

Translate »